Schimmel verwijderen

 

Schimmel verwijderen

Wat u moet weten voor u start met het verwijderen van schimmels:

  • Het zijn bacteriën en ‘leven’ dus effectief
  • Schimmels zijn giftig
  • Ze laten sporen (door de lucht) na. Het is dus zeker geen slim idee om ze gewoon ‘weg’ te poetsen. De sporen zullen andere (en meerdere) plekken gaan infecteren, waardoor de problemen opnieuw starten, en verergen.

Wij raden u aan om schimmel door een gespecialiseerde firma te laten verwijderen. Niet alleen voor de nodige ervaring, maar vooral aangezien schimmels zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.


 


Wil je toch op eigen houtje de schimmel verwijderen (wat wij ten zeerste afraden)?

Zorg voor een volledige en goede bescherming, dit wil zeggen: deftige handschoenen, gezichtsmasker (schimmelsporen) en een beschermend pak. Zorg voor deftige bescherming. Een gewoon mondmasker zal dus absoluut NIET voldoende zijn. Het aanschaffen van een vochtmeter en hygrometer is ook zeker geen overbodige luxe…

Houd in het achterhoofd dat de oorzaak van het vochtprobleem moet bestreden worden, zoniet zullen de schimmels snel terugkomen.

De vochtigheidsgraad van alle poreuze materiaalsoorten moet je terugdringen tot max. 15 procent. Meet de (relatieve) luchtvochtigheidsgraad met de hygrometer. Deze zou je moeten terugdringen tussen de 35 en 55 procent.

Met deze kennis in het achterhoofd, kan je de schimmel verwijderen.

Stap 1: bevochtigen
Bevochtig VOORZICHTIG het volledige schimmeloppervlak. Dit zorgt ervoor dat er minder sporen zich zullen verspreiden doorheen de lucht. Gebruik voor het bevochtigen water, of nog beter: ontsmettingsmiddel.

Stap 2: bepaal materiaalsoorten
Ieder materiaalsoort heeft zijn eigen bestrijdingswijze om de schimmel te verwijderen. – Poreuze materialen (gips, marmer, tegels,…) Deze dien je te vervangen. De schimmelvorming zal hier namelijk diep doorgedrongen zijn, waardoor het onmogelijk is deze te behandelen. Helaas: weggooien! – Half/Semi poreus (beton, hout,…) Afhankelijk van de duur van de blootstelling kan men deze materialen wel of net niet behandelen. In het slechtste geval moet u ook deze semi poreuze materiaalsoorten vervangen. – Niet poreus materiaal (glas, kunststof, metalen,…) Hierbij zal vaak alleen het oppervlak geïnfecteerd zijn, waardoor bestrijding mogelijk is. Reinig het oppervlak zeer grondig met water + azijn, of een speciaal reinigingsmiddel (schimmel verwijderen). Wanneer dit niet werkt, gebruik dan water in combinatie met chloor.

Wij willen u er nogmaals op wijzen dat het verwijderen van schimmel best kan gedaan worden door een gespecialiseerde firma.

Reacties zijn gesloten.